Què són les cases Passivhaus? Els beneficis de viure en una llar passiva

En els darrers anys s’ha estès el concepte ‘casa passiva’ . La preocupació per l’escalada de preus de l’energia, la sensibilització mediambiental creixent i una normativa encaminada cap a una construcció més sostenible té a veure amb aquesta expansió. Cal recordar que els edificis consumeixen el 40% de l’energia a Europa i generen el 36% de les emissions de CO2, principals responsables del canvi climàtic. Per això, per a la descarbonització del sector, es necessitin solucions que redueixin la contaminació.
Què és una casa passiva?
Una casa passiva és una mena de casa dissenyada i construïda per aprofitar els recursos de l’arquitectura bioclimàtica, com ara l’orientació, la llum solar o la vegetació existent. Són cases amb un consum energètic molt baix, que ofereixen durant tot l’any una temperatura confortable. sense necessitat de recórrer als sistemes de calefacció o refrigeració convencionals. Una dada interessant per saber més sobre la història de les cases passives , és llegir el llibre La casa passiva: Clima i estalvi energètic .

Què és la certificació Passivhaus?
A partir d’aquí, el sistema de construcció passiva més desenvolupat i estès al món és la certificació Passivhaus . Aquest estàndard d’origen alemany estableix una sèrie de principis a l’hora d’enfocar la construcció d’un edifici amb l’objectiu d’assolir un alt nivell de confort a l’interior amb un consum molt baix d’energia, fins a un 75% menor al que és habitual.
Cal complir certs requisits:
- Disseny bioclimàtic.
- Un nivell elevat d’aïllament per a parets exteriors i cobertes.
- Eliminació dels ponts tèrmics.
- Alts valors d’estanquitat de l’envoltant.
- Instal·lació dun sistema de ventilació mecànica amb recuperació de calor.
- Finestres i portes d´altes prestacions.
- Protecció solar.
Per poder certificar-se com a Passivhaus , entre altres aspectes, l’habitatge ha de complir una sèrie de valors relacionats amb l’eficiència energètica: demanda de calefacció i refrigeració inferiors a 15 kwh/m²a; demanda denergia primària inferior a 120 kwh/m²a) en calefacció, aigua calenta i electricitat. Això si parlem d´un habitatge Passivhaus Classic. Les versions Plus i Premium de la reconeguda certificació són encara més exigents pel que fa a la reducció de la demanda energètica i la procedència renovable de l’energia.
Els beneficis de tenir una llar passiva
Entre els principals beneficis de les cases passives hi ha el substancial estalvi d’energia i el confort tèrmic i acústic per als habitants. Es tracta de llars amb una temperatura uniforme a totes les estances. Com que són unes cases amb una qualitat superior, amb una eficiència energètica i confort provats, suposen una diferenciació en el mercat immobiliari i un actiu econòmic que es revaloritza per sobre de la mitjana. La baixa demanda energètica de les cases passives implica que es pot satisfer de manera senzilla mitjançant la instal·lació d’energia renovable, i contribuir així a la descarbonització del medi ambient.

Sistemes d’energia renovable utilitzats a les cases passives
Hi ha diverses opcions d’energia renovable disponibles per a ús domèstic a cases passives. L’elecció d’un o altre dependrà de les necessitats energètiques i de la ubicació geogràfica de l’habitatge. El més habitual és comptar amb un sistema d’aerotèrmia, una tecnologia que utilitza una bomba de calor per generar energia a partir de l’aire de manera neta i eficient. El seu ús principal és per a climatització i aigua calenta sanitària. La instal·lació de plaques per a autoconsum d’energia solar fotovoltaica és una altra de les opcions més habituals i interessants en aquest moment.
Pleta Bedoll, una construcció sostenible
En definitiva, la casa passiva, segons l’estàndard Passivhaus, és la construcció del present i del futur si el que es volen són cases on viure millor -amb més confort i benestar- amb menys energia. La nostra proposta de construcció sostenible, a la promoció Pleta Bedoll, situada al cor de la Cerdanya, suma als criteris Passivhaus d’eficiència energètica la utilització de materials naturals i ecològics o d’origen sostenible, respectuosos amb el medi ambient i la salut de les persones.

La fusta és el material de construcció més sostenible que hi ha; l’únic que es planta, natural, renovable, reciclable i reutilitzable. , una vegada convertida en productes de construcció, segueix atrapant emissions als edificis. Per això, la fusta està cridada a exercir un paper rellevant si volem aconseguir els objectius globals de descarbonització.
Si a l’ús de materials de construcció sostenibles com la fusta li sumem l’adopció de l’estàndard Passivhaus a l’hora de dissenyar i executar un habitatge, que garanteix un consum d’energia mínim durant tota la vida útil, aportarem una solució útil i contrastada davant la necessitat dactuar per aturar el canvi climàtic.
